Geschiedenis

Het orgel dankt de naam aan een vroegere exploitant, Dorus van Es, bijgenaamd Zwarte Dorus. Over de geschiedenis van het orgel is vrij weinig bekend, behalve dat het rond 1900 in bezit was van een Belgische exploitant

Eerst dacht men dat dit orgel een Gavioli was, maar bij een restauratie in 1972 werd ontdekt dat er elementen van Marenghi in zaten. Aangenomen mag worden dat het instrument door Marenghi is gebouwd.

Sinds 1964 speelt dit orgel te Veendam, maar de exploitatie kende veel moeilijkheden. In 1972 kon een restauratiebeurt aan het orgel worden gegeven en in 1978 volgde een algehele restauratie. Toen was een nieuwe stichting, door het gemeentebestuur, in het leven geroepen. Restaurateur was H. Veeningen te De Wijk. Het oude karakter werd hersteld; er werd geen register bourdon ingebouwd.

Sinds 1985 telt dit orgel 58 toetsen.

In 1994 wederom gerestaureerd door H. Veeningen te De Wijk. Om het orgel meer muzikale mogelijkheden te geven is nu wel het register bourdon ingebouwd. Desondanks kon het oorspronkelijke karakter van het orgel worden bewaard. In 2008 is het orgel opnieuw gerenoveerd.